Pionniers

Поради някаква неведома причина – винаги съм се възхищавал на Pionniers de la Légion étrangère – Пионерите на Френския чуждестранен легион. Пък и не само на тях де.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

„Любовта“ ми започна, може би, с първия модел, който сглобих – Caterpillar D9R „DoobiМечето на инженерните части на IDF.

Ако не знаете – всеки парад, в който участва и Légion étrangère по традиция се открива от „пионерите“ – Pionniers de la Légion étrangère – инженерната част на Легиона. Може би се чудите защо пък парадите се откриват от една, да кажем – второстепенна част, а не от парашутисти, водолази и прочие? Отговорът е прост – пионерите (от където и името им) са най-предните части в едно настъпление – техните задачи са разминиране на участъците за преминаване на останалите „по-бойни“ части, разрушаване на противниковите укрепления, строене на пътища и мостове за настъпващите „по-бойни“ части и въобще всички тези неща, с които се занимават civil engineers. При това – под интензивен противников обстрел.

Единствените други части, които могат да „спорят“ с „инженерите“ за това колко корави са, са CSAR – combat search and rescue – парамедиците, които оказват първа помощ и медицинска евакуация буквално на бойното поле. Ако се чудите на кого звънят US Navy SEALs, когато ситуацията стане напечена – ами на CSAR се обаждат. Настоящият ми пряк началник е прекарал десетина години като IT в IDF и ми разказваше, че тяхното поделение е било дислоцирано до една от големите университетски болници на Израел. Съответно при всяка от многобройните операции на IDF са имали засилен „трафик“ на CSAR хеликоптери, които евакуират ранени войници от фронтовите линии. Тяхната задача, по неговите думи (в които нямам причина да се съмнявам) е била да „осигуряват“ хеликоптерната площадка на болницата. И пак по негови думи инструкциите им са били следните:

Просто стойте наоколо и внимавайте. Не сте квалифицирани Air Traffic Controllers. Пък и да бяхте – мислите ли, че точно тия пилоти, дето преди 20 минути са кацнали буквално по средата на битка, натоварили са ранен войник, излетели са под обстрел и сега го карат при нас имат нужда вие да ги направлявате? Те прекрасно знаят какво да правят и как да кацнат…

Та след толкова обяснения – ето и последната ми придобивка:

M1150 Assault Breacher Vehicle – тежко бронирана инженерна машина (с тегло 72 тона) на базата на танк M1 Abrams, който може да изстрелва 2 ракети за разминиране на участъци (ракета, която влачи след себе си 100 метра експлозиви C4 с общо тегло 3200 килограма, които при взривяването си детонират всички мини наоколо), рало за „изгребване“ на всички останали мини и уреди за маркиране на разминирания участък.

Иии докато бяхме в магазина с голямата дъщеря – взехме и някои допълнителни нещица за по-лесен живот – разредители (два вида), капачки за лесно разливане на разредителите (за това защо са необходими – друг път), празни стъклени бутилки, сачми от неръждаема стомана за разбъркване на бои и прочие, paint remover за Елена, едри шкурки, мини стеги за моделиране и някакви евтини четки от изкуствен косъм за съсипване с лакови бои и разредители…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *