Антени

Едно от най-досадните неща в моделите, които сглобявам, е че в комплектите няма включени антени. А няма, защото е много трудно да бъдат пресъздадени в мащаб 1:35, поне в моя случай де.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

Единственият що-годе сполучлив опит беше в един модел на 2С35 Коалиция-СВ на Zvezda – там антената беше мноооого тъничка пластмасова отливка, която си беше по-скоро проблем, отколкото решение – много, ама много трудно се отрязва, без да се счупи, а за пилене и шкурене – просто забравете. И това беше първата част, която жена ми счупи от модела без да иска.

И понеже започнах с модели на машини от NATO и IDF – първоначално си помислих, че бих могъл да сложа просто метална тел с подходящата за мащаба дебелина – чисто и просто. Но като се разтърсих за размерите на истинските антени се оказа, че работата не е чак толкова проста:

Антена AS-1729 върху основа MX-6707
Изображение от RadioNerds

То и за това в повечето модели присъства само частта току до стрелката bottom element на картинката по-горе – тя може да се отлее сравнително лесно от пластмаса.

Докато проучвах въпроса, споменат по-горе (тоя с дебелината на телта) – услужлив съфорумец ме насочи към канадската компания Leopard Club – някакви диви фенове на немските танкове Leopard 1 и 2, които произвеждат буквално над петдесет aftermarket компонента за придаване на допълнителен реализъм към техни модели. И за мое щастие – един от тези компоненти е LW021B – комплект от 2 антени, използвани от много държави в NATO и техни съюзници (и Израел, което е важно за мен). Все още нямам макро обектив, за да ви покажа реално какво има в комплекта (а и така или иначе в момента не ми предстои монтиране на такава антена на никой от започнатите модели), но съм премного въодушевен от нивото на постигнатия реализъм – има си даже и истински мънички работещи метални пружинки!

Установих, обаче, един малък проблем с този комплект – бройката LW021B (т.е. две антени) струва €8.95 при „официалния вносител в ЕС“ без доставката от Германия. Та за да си спестя транспортните разходи – купих всички налични 3 броя и сега съм горд притежател на 6 антени.

Да, обаче гледах една референтна снимка на един, явно доста, доста командирски Merkava 4 – е – тоя танк имаше единадесет такива антени. Явно няма да сглобявам чак толкова rav aluf израелски танкове…

Разбира се, ще трябва да си купя и трионче за рязане на смола, ама то струва под 20 лева и ще ми служи дълги години, та не си го слагам много на сърце.

Сега се чудя дали да не се опитам да преправя HIMARS-а, който сглобявам в момента (виждате тези 2 стърчащи неща в задната част на кабината – ей това идва във всеки модел):

Ама май ще си го оставя както е сега, че вече са залепени доста здраво…

,

Един отговор за “Антени”

  1. […] момента, в който си поръчах антенките за танкчето стана ясно, че ще ми трябва един инструмент, без който […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *