Инструменти

Отново ден за покупки. Е – не точно де – ден за получаване на покупки, поръчани преди 2 седмици.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

В момента, в който си поръчах антенките за танкчето стана ясно, че ще ми трябва един инструмент, без който се справях до сега, а именно – хоби трион.

Частите (обикновено aftermarket) в доста случаи се правят от смола (resin – това не знам дали има по-точен превод на български), който материал води след себе си и куп „проблеми“ – обработва се по различен начин от полистирола – пластмасата, от която обикновено се правят моделите – и, съответно, се нуждаете от различни инструменти и „химия“ за тяхната обработка.

Полистиролите части се режат лесно с клещи и/или макетно ножче и се лепят с „цимент“ – някакъв разредител, който буквално разтваря контактите повърхности на двете части и при изсъхването им те буквално се превръщат в една част. Елементите от смола, обаче, не се разтварят от този разредител, ето защо се налага употребата на цианоакрилно лепило (секундно лепило, „Капчица“) за залепването им към части от полистирол.

И докато цианокарлиното лепило не е нещо ново за мен – все пак фотоецваните части също се лепят с него, то рязането на части от смола се оказа малко предизвикателство. Смолата е доста крехка, така че рязането на тези елементи с клещи не е приложимо – вероятността да счупите частта е доста голяма. За щастие смолата може да се реже с макетно ножче, но уви – това е приложимо само за отрязването на много малки/фини елементи. Когато трябва да режете по-големи парчета, тогава… Ами тогава на помощ идва това:

Трион. Буквално. Е – хоби трион, разбира се, с дебелина на острието 0.35 mm, но все пак – трион.

И този път избрах Tamiya – японска компания, която произвежда доста голяма част от продуктите си именно в Страната на изгряващото слънце. Може да се каже, че тя де факто е стандартът, по който се равняват всички останали компании в сферата на моделизма като качество.

И докато моделите на Tamiya са известни с две неща – сравнително евтини са (обикновено струват около 50% от цената на аналогичните модели на конкурентите), липсва им детайлност (тук конкурентите като MENG, HobbyBoss, RFM и т.н. определено водят), но от друга страна – отливките им са с много високо качество, напасването на всички части една към друга е перфектно и работата с тях е много лесна и приятна. За сравнение – сглобяването на един модел на друг производител ми отнема над 20 часа, докато аналогичен модел на Tamiya (разбира се – детайлността на този модел доста по-ниска) съм сглобявал за под 2 часа и 30 минути от 0 до готов за боядисване!

При инструментите, обаче, нещата са обърнати – инструментите на Tamiya като правилно са двойно по-скъпи от конкретните им, но са нещо като продуктите на Apple – просто работят и вършат това, за което са предназначени, изключително добре. Преди да си купя клещи на Tamiya за около 50 лв ползвах такива на The Army Painter (с цена около 20 лв) и си мислех, че не може да има разлика между едни прости клещи… Е – оказа се, че има. ГОЛЯМА.

Ако тепърва започвате в хобито, приемете един съвет от мен – ако Tamiya произвеждат даден инструмент – купете си него. Това е хоби, не професионална дейност – тук не гоним ROI, TCO и т.н. – удоволствието от работата с инструментите е нещо, което ще направи разликата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *