Междузвездни войни

Днес започвам направо „с бутонките“ – изгледайте клипчетата:

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

Както вече най-вероятно сте разбрали – става дума за израелската система за противовъздушна отбрана Iron Dome (Железен купол).

Всъщност, ако трябва да съм максимално акуратенIron Dome не е система за противовъздушна отбрана в обичайния смисъл на това понятие, ами е C-RAMCounter Rocket, Artillery and Mortar System. Каква е разликата ли – ами за разлика от „класическите“ тактически системи за противовъздушна отбрана, които защитават относително малки стратегически важни цели от въздушни нападения, C-RAM системите (познати още и като CIWS – Close-In Weapon System) са последната защита на стратегически важни цели (най-често кораби) от крилати ракети, които са били „пропуснати“ от обичайните системи са противовъздушна отбрана, и представляват обикновено Gatling система с автоматично целеуказание – например CIWS Phalanx:

Но, както се казва на английски език – да влезе „Железният купол“. Както много от израелските оръжейни системи, и тя е създадена да решава уникални задачи предвид геополитическата обстановка около Израел. Ако повечето подобни системи (американската Phalanx, германската Nächstbereichschutzsystem MANTIS, италианските DRACO и Porcupine и т.н.) защитават военни цели от нападение на противниковите войски, то IDF има за задача да защитава израелските населени места от нападения с относително примитивни оръжия – самоделни ракети, ракети от РСЗО („Град“, „Смерч“, „Ураган“ и подобните им), дронове, артилерийски снаряди, минохвъргачни мини и други подобни, изстрелвани най-често от Хизбула и Хамас към територията на Израел.

За тази цел RAFAEL и IAI създават Iron Dome – ракетна система, способна да открива изстрелването на подобни боеприпаси, да изчислява тяхната траектория и да изстрелва ракети-прехващачи Tamir (с цена приблизително $50 000 за брой, обикновено се изстрелват по 2 по всяка цел), които унищожават въпросните боеприпаси по време на полет преди да поразят целта си.

И ако всички останали C-RAM системи са преминали всички видове изпитания, преди да бъдат приети на въоръжение от съответните армии, то Iron Dome се е доказала и практически – от въвеждането ѝ на въоръжение през 2011 година до сега системата е прехванала и унищожила хиляди цели, като напоследък ефективността ѝ се оценява на над 90%!

Моделът, който получих вчера – Trumpeter 01092 – е малко странен – представлява един от двата ми известни модела в мащаб 1:35 на тази система (другият е Magic Factory 2001 – 2001 е номерът на модела в номенклатурата на производителя и няма нищо общо с годината на производство), но за разлика от този на Magic Factory е буквално непознат за всички моделисти – за него няма сканирани инструкциите за сглобяване, няма снимки на платките, няма видеа с обзор на модела или за сглобяването му… Абе направо се чувствам като пионер – явно на моите крехки плещи ще падне всичкото това. За това и ще се постарая да документирам ако не всичко, то поне най-важните моменти. На първо време сканирах (доста нескопосано) инструкциите за сглобяване.

И след толкова дълго въведение – разопаковане и обзор на модела:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *