נמ“ר

Пак леопард, ама друг вид леопард – този път от Близкия изток.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

Знаехте ли, че в Израел живеят леопарди? Е – и аз не знаех до скоро. Оказва се, че на Арабския полуостров и в Израел все пак живее критично застрашеният арабски леопард (Panthera pardus nimr) – най-малкият леопард на Света. И с тегло до около 30 килограма е голям колкото… Ами колкото немска овчарка, например.

На иврит леопард е נמ“ר (произнася се нещо като намѐр – почти както и името на подвида nimr на арабския леопард) и така е наречен най-модерният бронетранспортьор на IDF. Името Namer всъщност произлиза от Nagmach + Merkava – първите срички на думите на иврит за, съответно, БТР и колесница – името на основния израелски танк. И има защо!

БТР-ът е направен на базата на танка Merkava Mk.IV – просто са премахнали купола, оръдието и боекомплекта, сложили са Samson RCWS като основно въоръжение, съответно екипажът вече е от 3 човека (командир, механик-водач и оператор на Samson като, естествено, пълначът на оръдието е отпаднал) и в оставащото място са разположили седалки за 9 войника.

А впечатляващото в случая е нивото на защита на машината – тя тежи 63.5t – само с 1.5t по-малко от Merkava Mk.IV – НО – тук няма оръдие, купола и 48 снаряда. Е защо тогава тежи почти колкото танка ли – ами защото са „инвестирали“ това спестено тегло в бронята. Каква и колко дебела е тя Израел не казват – споделят само доста обтекаемото „ламинирана керамично-стоманена-никелова броня с интегрирани реактивни компоненти“. Разбира се, не е спестена и Trophy APS – система за „твърда“ активна защита, която разчита на (а) заслепяване на прицелните системи на противотанковите ракети и (б) 360° радар, който следи за приближаващи боеприпаси и изстрелва автоматично облак от метални сфери (нещо като изстрел от ловен патрон), който унищожава боеприпаса преди да порази БТР-а. Абе като цяло IDF твърдят, че това е най-защитената машина в момента и съм склонен да им повярвам.

Сега малко за модела. С две думи – странен е! Защо е странен, бихте попитали? Ами защото е част от Stegosaurus серията на MENG – от тук и модел SS-018. Да де, но ако отворите този линк ще видите, че там моделите стигат до SS-017 и… Толкова – няма повече. Не мога да я разбера тази компания – когато си купих TS-049 него също го нямаше на сайта им – имаше TS-048 и след това TS-051. После се появи. Китайци…

Иначе MENG, поне за мен, са доста добър производител – предоставят отлично съотношение между трудност на сглобяване и ниво на детайлност, а като качество на изработка, смея да кажа, се доближават до всепризнатия лидер Tamiya.

Отворих кутията и, честно казано – изненадах се от някои решения на MENG. До толкова, че утре май ще снимам ревю на модела…

Този модел, обаче, остава в backlog-а за доста дълго време, но да видим…

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *