Още нови модели

Първите 2 нови модела за 2023. Не, че не ги бях поръчал още миналата година, но бях избрал получаване на място в магазин Хобиленд и едва сега успях да мина да ги взема.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

И така – вече съм горд собственик на още два нови модела на Trumpeter:

01019 Soviet 9P117M1 Launcher with R17 Rocket of 9K72 Missile Complex „Elbrus“ (Scud-B):

2К72 Елбрус (обозначение на НАТО: SS-1C Scud B)

Една от най-известните тактически балистични ракети в Света – не знам дали си спомняте (или сте били родени), но през 1991 по време на първата война в Персийския залив (операции Пустинен щит и Пустинна буря) Ирак изстреля 88 такива ракети по цели в Саудитска арабия и Израел с идеята да предизвика израелско участие във войната, което пък да предизвика останалите арабски страни да нападнат Израел. Както и да е – планът се провали, Израел стисна зъби и не поддаде, „изгря звездата“ на системите MIM-104 Patriot, които доста успешно прихващаха ракетите Scud и т.н. и т.н.

Произвежда се и е на въоръжение от 1964 година до днес и е бил на въоръжение в БА. Във Военно-историческия музей в София има една такава установка и с Преслав ще ходим да я огледаме и снимаме.

Самият модел е доста сложен (състои се от над 1300 части!) и изработването му ще отнеме доста време, така че за момента съм го оставил на изчакване.

01041 M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)

M142 HIMARS

Освен ако не живеете в пещерите на Тора Бора или под някой друг голям камък – просто няма как да не сте чули за системата „Хаймарс“ и доста креативната им употреба от ВСУ срещу руската армия във войната в Украйна.

Самата система е доста интересна – в зависимост от използвания боеприпас (а може да използва доста различни боеприпаси) тя може да се разглежда като аналог на руските системи от 9Р140 Ураган до 9К720 Искандер – може да използва 6x 227 mm M30/M31, 2х 400 PrSM или 1x ATACMS ракети. Интересното е, че контейнерите за 6 броя 227 mm и тези, които съдържат 1 /брой 610 mm ракети са идентични на външен вид, което затруднява идентификацията им от противника.

Моделът не изглежда особено сложен и, може би, ще бъде следващия, който ще сглобявам, паралелно с 2К6 Луна (FROG-5).

Един отговор за “Още нови модели”

  1. […] доста добре. Не съм сигурен кой модел ще започна – M142 HIMARS или […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *