FROG-5 – стъпки 5 и 6

Продължавам работата по модела Trumpeter 09545 – 2P16 Launcher with Missile of 2K6 Luna (FROG-5). Този път стъпки 5 и 6 включват и работа с фотоецвани части.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

Въпреки, че включва само една платка, този модел има най-голямото количество и най-голямото разнообразие от форми от тях, поне от моделите, които съм сглобявал. За щастие днешните стъпки са сравнително лесни откъм работа с фотоецваните части – сравнително прости са като форма, а и не се налага огъването им.

Проблем за мен е изрязването им от плаката – използването на подложка за рязане не е най-добрия вариант за това, защото е сравнително мека и се огъва при натиска на ножа, което може да доведе до неприятен сред, нуждаещ се от пилене/шкурене. По-подходящи за целта биха били парче стъкло или твърд плексиглас, метална плоча или нещо подобно, но… Човек работи с каквото има под ръка.

Или поне си мислех, че нещата ще са прости – уви – реалността ме блъсна като товарен влак. На всичкото отгоре направих и грешка при сглобяването на първата степенка – залепих фотоецваната част от грешната страна, а това вече не може да се поправи. Здраве да е. Поне виждате сглобяването в реално време – в повечето случаи няма шанс за втори дубъл.

А като коментар за документацията на модела – май по-добре и лесно щеше да бъде стъпки 4 и 6 да се изпълняват в обратен ред.

Подробностите можете да видите във видеото:

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *