Б-4 (M1931) – стъпки 13, 13a, 14, 14a, 15, 17 и 18

Продължавам сглобяването на 203mm гаубица Б-4 (M1931) от Zvezda.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

По упътване трябваше да продължа със стъпки от 5 нататък – предния път спрях след стъпка 4, но реших, че ще пропусна известна част от стъпките. Защо – ами те са свързани със сглобяването на ходовата част на гаубицата, която е… Ами да кажем – малко по-сложна. Трябва да се оцветява в процеса на сглобяването, а се замислям да заменя веригите, които идват в модела, с aftermarket части – ето този комплект. „Неприятното“ на Friulmodel веригите е, че идват и с нови sprocket wheels – тези от Zvezva най-вероятно не са съвместими с веригите, та… Разбирате ме.

Е – отворих нова страничка от упътването и се озовах на това:

Стъпки 13a, 13, 14a, 14, 15, 16a, 16, 17 и 18

Стъпки 16a и 16 още от сега реших да ги пропусна, отново по сходна причина – част D9 в стъпка 16a трябва да се оцвети преди да се продължи със сглобяването. Както и да е. Започнах.

Стъпките се оказаха доста лесни и приятни за изпълнение – очаква се да сглобите голяма част от лафета на гаубицата, който представлява просто една доста голяма „кутия“. Според упътването се очаква първо да сглобите „пода“ – стъпки 13a, 13, 14a и 14, след това едната „странѝца“ и „капака“ – части B37 и D20 в стъпка 15 и едва след това – оставаща „странѝца“ – B36. Аз сглобих първо двете „странѝци“ B36 и B37 и едва след това „капака“ D20 и мисля, че така е малко, ама наистина малко по-лесно. Само внимавайте когато сглобявате частите B1 и B17 – в предната си част имат по една малка „пъпчица“, която много лесно можете да объркате нещо, останало от изрязването на на частта от платката и да го изпилите/изшкурите, но всъщност те се използват за по-лесно сглобяване – на част D1 има малки дупчици, в които те трябва да влязат. Е – аз, разбира се, ги изпилих и изшкурих първо и чак тогава разбрах, че ми трябват. Нищо фатално де – сглобяването става достатъчно лесно и без тях.

Та така – след 60 минути стигнах до тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *