FROG-7 – стъпка 1

Днес започвам сглобяването на нов модел – Trumpeter 01025 – 9P113 TEL w/9M21 Rocket of 9K52 Luna-M Short-range artillery.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

Ако си спомняте – неотдавна започнах сглобяването на ракетен комплекс 2К6 Луна, или по класификацията на на НАТО – FROG-5.

За момента съм стопирал този проект – надявам се скоро (този уикенд) да разберете защо – но от друга страна – той така или иначе не е бил на въоръжение особено дълго.

А не е бил на въоръжение особено дълго, защото е бил заменен от комплексът 9К52 Луна-М, или според класификацията на НАТО – FROG-7.

9К52 се състои от ракета – първоначалната номенклатура е била 3Р-11, после 9Р11, докато накрая стигаме до обозначението 9К21 на същата ракета, способна да носи ядрена (АА-38 или АА-52), химическа, клъстерна или фугасна бойна глава.

За разлика от верижната пускова установка на 2К6, базирана на плаващ танк ПТ-76, 9К52 използва 8×8 колесна пускова установка, базирана на ЗиЛ-135.

Упътване – стъпка 1

Първата стъпка в сглобяването на модела се очертаваше доволно трудна – много дълги, но за сметка на това тънки части, които се гънат като червеи… Оказа се, обаче, че сглобяването и напасването на частите една към друга е по-лесно, отколкото си мислех. Дано да е така и в следващите стъпки!

Е – след 1 час и 10 минути работа по модела прогресът визуално изглежда така:

Предстои да сложа още един слой лепило по сглобките, че цялата конструкция е доста ажурна

А иначе – както и с 2К6 Луна – възнамерявам да документирам целия процес на живо, както се казва:

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *